Top 50 AWS Interview Questions and Answers for experienced scenario based

Top 50 AWS Interview Questions and Answers latest

In this AWS tutorial, we will discuss AWS Interview questions & answers. Ensure your Interview preparation is in a different direction with this set of frequently-asked AWS interview questions to which we present detailed answers

AWS Interview Questions & Answers

As mentioned below, we have divided the interview questions into different categories that can help a fresher/beginner, an experienced professional, an AWS Developer, or an Admin to crack the interview easily.

  • Basic AWS interview questions and answers 
  • General AWS Interview questions and answers
  • Advanced AWS interview questions and answers
  • AWS interview questions and answers for experienced
  • Scenario-based AWS interview questions

Basic AWS Interview Questions and Answers

Well, here, let us discuss a list of basic AWS interview questions and answers.

  1. What is AWS?

Answer: Amazon Web Services (AWS) is an excellent cloud platform by Amazon to fulfill the need for your cloud computing solutions.

AWS provides you with more than 200 services in terms of security, storage, networking, analytics, etc, and also, as a developer, you will get so many Developer tools that make your life easy.

It is a very scalable and cost-effective cloud environment.

2. What are the different categories of services offered by cloud computing?

Answer: Many private and public clouds are available in the market. Below are the different categories of services provided by all cloud computing.

  • SaaS: This is Software as a service. It would be best to utilize the software without taking any headaches for software maintenance.
  • PaaS: This is Platform as a service. You will get a complete, ready-to-use platform with all the hardware and software loaded. You won’t be bothered about the maintenance of the whole platform.
  • IaaS: This is Infrastructure as a service. You will get all the needed computing, networking, and storage resources based on your requirements.

3. What are the main components of AWS?

Answer: Below is the list of a few key components in AWS that you should keep in mind.

  • EC2 (Elastic Compute Cloud): In situations when you face heavy workloads all of a sudden, EC2 is the one that can help you provide different computing resources immediately for hosting your applications.
  • Route 53: An excellent DNS web service provided by AWS.
  • S3 (Simple Storage Device): This is one of the most demanded storage devices and AWS services.
  • EBS (Elastic Block Store): This is one of AWS’s simple and highly performed block storage. This storage is mostly attached or connected to the EC2.
  • CloudWatch: AWS provides an excellent tool to monitor the AWS resources.
  • IAM (Identity & Access Management): It helps you provide identity management and enhanced security for your AWS account.
  • Amazon DynamoDB: A NoSQL database from Amazon.
  • Simple E-mail Service: An excellent service to deal with Email communications.

4. What are the key services provided by AWS?

Answer: A list of a few key services provided by AWS.

  • Computing
  • Storage
  • Database
  • Networking
  • Messaging
  • DevOps
  • IoT

5. What are the products offered by AWS?

Answer: Below is the list of a few most demanded products provided by AWS based on the cloud service types.

Computing Services: AWS Lambda, AWS EC2, Auto-Scaling, etc.

Storage Services: Amazon S3, Amazon Elastic Block Store (EBS), Amazon Glacier, etc.

Database Services: Amazon RDS, DynamoDB, Amazon Redshift, etc.

Networking Services: Amazon CloudFront, Route53, VPC, etc.

General AWS Interview questions and answers

6. What is S3?

Answer: Simple Storage Service, also known as S3, is an excellent storage service that allows you to store or retrieve data at any amount of time from anywhere. There is no specific limit on the amount of data.

Another interesting point is you need to pay based on the “pay as you go.” model.

7. What is Amazon CloudWatch?

Answer: Amazon CloudWatch is a very good service that helps you monitor your Azure resources or applications very closely. It captures all the logs, events, etc.

Not only that, but it also helps you set the alarms, troubleshoot the issues, etc.

8. What is VPC in AWS, and what is the full form of VPC?

Answer: Amazon VPC or Amazon Virtual Private Cloud allows you to launch your AWS resources into a virtual network you have defined as per your requirement.

Using the VPC in AWS, you can customize your network configuration based on your needs.

9. What is SnowBall in AWS?

Answer: SnowBall is an application in AWS that mainly helps you to transfer a good amount of data in and out of your AWS environment.

10. What is a VPC peering connection?

Answer: A VPC peering connection creates a network connection between VPCs to look like they are working on the same network.

11. What is AMI in AWS?

Answer: AMI or Amazon Machine Image is responsible for providing you with different information on launching an instance. The instances are nothing but virtual servers in the AWS cloud.

12. List down the differences between Amazon S3 and Amazon EC2

Answer: Below is a few key differences between Amazon S3 and Amazon EC2.

S3 EC2
This is one of the most demanded storage devices or AWS services.This is an excellent Amazon web service.
Helps you mainly for storing or retrieving data.EC2 helps you to provide different computing resources immediately for hosting your applications based on the demand.

13. What is Amazon Route 53?

Answer: Amazon Route 53 is a DNS web service that is highly available and scalable. The main uses are Domain registration, health checking, and DNS routing.

14. What is the name of the most popular storage service in AWS?

Answer: Amazon S3

15. List down different storage classes available in Amazon s3.

Answer: Below is the list of different types of storage classes available in Amazon S3.

  • S3 Standard
  • S3 One Zone IA (Infrequent Access)
  • S3 Intelligent-Tiering
  • Amazon Glaciers & Amazon Glacier Deep Archive

16. Name the default storage class in S3.

Answer: The default storage class in S3 is Standard Frequently Accessed.

Advanced AWS interview questions and answers

17. Define Key-Pairs in AWS?

Answer: You need key pairs to connect to an Amazon EC2 instance. Now, if you analyze a little depth, the key pairs contain a public and private keys as the security credentials you need when you connect to the Amazon EC2 instance.

18. Can you explain What AWS Lambda is?

Answer: AWS Lambda is a serverless computing service that can help you run your code without bothering about the servers.

19. What is Amazon ElasticCache, and What is the use of Amazon ElasticCache?

Answer: Amazon ElasticCache is an excellent caching service used to improve the performance and speed up your application.

20. What are the different types of AMI in AWS?

Answer: Mainly, there are two types of AMI available in AWS.

  • EBS-backed AMI
  • Instance store-backed AMI

21. Define the link between AMI and instance.

Answer: You can launch multiple types of instances from one AMI. This is the main relation between an instance and AMI in AWS.

22. By default, how many buckets can you create per AWS account?

Answer: By default, you can create up to 100 buckets for each AWS account.

23: What is geo-targeting in CloudFront?

Answer: Consider a scenario where you want to create customized content for some specific target audience based on their demand based on some specific geographical area. In this type of scenario, geo-targeting in CloudFront helps to show their specific customized content to some specific target audiences in different locations, and the critical point is that it doesn’t change its URL.

24. List down some AWS services that are not region-specific.

Answer: Below are a few AWS services that are not region-specific.

  1. Route 53
  2. CloudFront
  3. I AM

25. What is the limit of the S3 bucket?

Answer: The limit is a maximum of up to 5TB.

26. What is AWS DMS?

Answer: AWS DMS or Database Migration Service helps you quickly migrate your database to AWS cloud. It is highly secure, and the main point is very little downtime so it won’t affect your business.

27. What is guard duty in AWS?

Answer: Basically, it is a threat detection service that helps you to monitor your AWS accounts very closely to check if there is any malicious activity and provides you with a report that helps you to fix in case of any issue quickly.

28. Define Bucket in AWS.

Answer: If you want to store any file or metadata(Objects) on Amazon S3, you need to create a bucket that is nothing but a container for your objects. Once your bucket creation is done, you can upload the object to the bucket.

29. What is CloudTrail in AWS?

Answer: AWS CloudTrail is an excellent service that helps you monitor and audit all your account activity in your AWS infrastructure.

Inside the CloudTrail, it records all the actions of the user, AWS service, or role as an event.

30. What is AWS Config?

Answer: AWS Config service mainly helps you identify any configuration changes in your AWS environment. Provides you notifications on the configuration changes.

31.  How do you send a request to Amazon S3?

Answer: You can use the REST API or AWS SDK wrapper libraries to send a request to Amazon S3. It is quite easy.

32. Define T2 instances?

Answer: T2 instances mainly help you to provide a baseline CPU performance, and they also can provide high performance, i.e., above the CPU baseline, based on the demand of your workloads.

T2 instances are also known as T2 types in AWS.

33. What are the regions and availability zones in Amazon EC2?

Answer: Regions are the geographical locations where Amazon EC2 is hosted. Availability zones (AZs) are the isolated locations within the regions.

What is the regions and availability zones in Amazon EC2

34. What is the role of the Security Group in Amazon EC2?

Answer: In the case of Amazon EC2, the Security Group helps to control the traffic (Both incoming and outgoing) like a virtual firewall.

You can specify your security group; if you are not specifying any, Amazon EC2 uses the default security group.

AWS interview questions and answers for experienced

35. What is the role of Buffer in AWS?

Answer: The primary role of Buffer is to control the traffic in critical situations. If you will see a little depth, Buffer synchronizes different components, and those are responsible for working seamlessly to provide speed services that, intern help to control the traffic by receiving the requests and processing them very quickly.

36. Define Edge Location in AWS.

Answer: Check out What Is Edge Location In AWS now.

37. List down the different types of instances in Amazon EC2.

Answer: Below is the list of different types of instances in Amazon EC2.

  • General Purpose
  • Memory Optimized
  • Computer Optimized
  • Storage Optimized
  • Accelerated Computing

38. Define Amazon Elastic Transcoder?

Answer: An Amazon Elastic Transcoder is an excellent AWS service that helps you to change the format and resolution of your Videos so that they will run on your mobiles, tablets, etc without any issue.

The Elastic Transcoder tool is very simple and easy to use.

39. Define Elasticity In AWS?

Answer: The process of dynamically getting the resources when you need them and then releasing them when you do not need them is known as elasticity.

40. Define EFS in AWS.

Answer: Amazon Elastic File System or EFS is a serverless file system that allows you to share data without taking any headache on how storage is getting provisioned.

41. List down the difference between EFS and EBS.

Answer: Check out the difference between EFS vs EBS now.

EFSEBS
AWS EFS is a file storage service.EBS is a block storage service.
Best to use when you have a requirement of using a shared file storage option.When you have a single instance and you have the requirement to use a best-performed storage service, there EBS is the choice for you.
This is highly scalable.EBS is hardly scalable.
Slower as compare to EBS.EBS is faster than EFS.
Accessible to multiple EC2 instances.This is not accessible to multiple EC2 instances.
The Data that you have stored in AWS EFS stays in the region.Here, it is the same Availability Zone.
EFS is highly available.It is 99.99% available.
No limitIn the case of EBS, 16 TB is the maximum storage size as of now.

42. Explain Subnet in AWS.

Answer: A subnet in AWS is the logical division of a larger network into smaller network segments.

43. What is the number of Elastic IPs is allowed to be created by AWS?

Answer: In each of your AWS accounts, you can create 5 Elastic IP addresses.

44. What is the need for Roles in AWS?

Answer: Roles are like users and help you provide access to the AWS resources with identities outside of AWS that can be trusted within your AWS account.

45. Define Amazon SimpleDB?

Answer: Amazon Simple DB is a NoSQL data store. One benefit is that this is highly available, automatically indexing your data.

46. Define Auto-Scaling in AWS?

Answer: Auto-scaling is an excellent feature of AWS that helps you monitor your applications closely, adjust capacity in terms of resources based on the demand, and even twist new instances if needed to make sure your application is performing well without any issues.

47. What do you mean by terminating and stopping an EC2 instance? or, List the differences between terminating and stopping an EC2 instance?

Answer: Well, the major differences are as follows.

Terminating an EC2 instance Stopping an EC2 instance
Exactly the same as deleting an instance.It’s the same as shutting down your Amazon EC2 instance.
Not possible to restart the instance.The instance can be restarted whenever you need it.
You can get back the volumes attached here. It’s not possible to get back the volumes attached here.

48. List down the different types of Load Balancers in AWS.

Answer: Below are the different types of Load Balancers in AWS.

  • Classic Load Balancer
  • Application Load Balancer
  • Network Load Balancer

49: What do you mean by Connection Draining in AWS?

Answer: The connection-draining feature in AWS helps you complete the in-progress requests by enabling the servers you will remove or update.

If the Connection Draining is not enabled, then the moment you try to remove or update the server, the in-progress or pending request will go off immediately and might throw you an error.

This is an essential feature of the load balancer to ensure you won’t lose any requests or services.

50. Define NAT Gateways in AWS.

Answer: NAT Gateway is an AWS service that helps you connect to the Internet from your instances with the help of a private subnet in Amazon VPC.

It is a fully managed service by Amazon, and it is highly available.

AWS scenario-based interview questions

51. In which scenario will you use Classic Load Balancer, and when will you use Application load balancer?

Answer: When you want to use the Load Balancer for load balancing the traffic for multiple EC2 instances, use Classic Load Balancer for that scenario.

When you have a scenario where you want to load balance more than one port on the same EC2 instance or if you want to route traffic to more than one service, it is better to use Application Load Balancer.

52. Which Amazon service will you choose if you want to move petabytes of data in and out of AWS?

Answer: I would prefer to use AWS Snowball in this case.

You may also like following the articles below

Conclusion

In this Azure tutorial, we discussed the Top 50 AWS Interview Questions and Answers for experienced scenario-based and different categories of AWS Interview Questions and Answers. Now, I Wish you all the Best for your Interview!!!!!